13 punkter att ha koll på när du är i naturen
1. Jag håller mig tillräckligt långt bort från någons hem.
Du kan faktiskt röra dig nästan överallt i naturen, men du får till exempel inte passera över någons privata tomt. En tomt är området närmast ett hus där det bor någon, och det behöver inte finnas staket runt en tomt. Tänk helt enkelt att de som bor i huset inte ska störas av att du passerar förbi, så om det är fri insyn är det en bra idé att hålla längre avstånd.
Läs mer hos Naturvårdsverket om hur nära ett hus du kan gå »
2. Jag tältar bara så länge jag får och där jag får.
Det går bra att tälta något eller några dygn så länge du inte stör markägaren eller skadar naturen. Tänk på att inte tälta på ömtålig mark, och inte på använd betesmark eller på mark som används för jordbruk eller plantering. Om ni är många som ska tälta eller om du är nära ett boningshus behöver du be markägaren om tillstånd.
Läs mer hos Naturvårdsverket om att tälta i naturen »
3. Jag eldar inte på klippor eller om det finns en brandrisk.
Välj en plats för elden där det inte finns någon risk att den sprider sig eller skadar naturen, helst på redan iordningställda eldstäder. Elda aldrig på klippor - berget kan spricka av värme. Och elda inte om det finns någon som helst risk för brand. I nationalparker och naturreservat gäller ofta särskilda regler för eldning. Om det finns skäl för brandrisk kan det bli eldningsförbud. Kommunen vet mer om när och var det råder eldningsförbud.
Läs mer hos Naturvårdsverket om att elda i naturen »
4. Jag tar med mig mitt skräp.
All nedskräpning är förbjuden. Det är mycket enkelt. Ta med dig ditt skräp hem. Utgå inte ifrån att sopbilen kommer och hämtar ditt skräp på fjället eller i skogen. Om det finns soptunnor kan du naturligtvis slänga ditt skräp där.
Läs mer hos "Håll Sverige rent" om skräpets konsekvenser »
5. Jag vet hur jag gör mina behov i skogen.
Gräv en grop om du måste uträtta dina behov. Toalettpapper ska grävas ner eller eldas upp (om det inte är eldningsförbud), så att det inte blåser omkring på fjället, i skogen eller på kobben.
Titta på film om hur du uträttar dina behov i naturen »
6. Jag skadar inte skog och mark.
Allemansrätten ger dig en fantastisk möjlighet att gå och springa, cykla, rida och åka skidor i naturen. Men du får inte göra det hur som helst. Till exempel får du inte göra det på en åker eller äng med nysådd eller växande gröda eller andra känsliga planteringar. Och om du är en av många som gör samma sak – tänk på att ni tillsammans kan skada naturen.
Läs mer hos "Håll Sverige rent" om att inte skada skog och mark »
7. Jag stänger alltid grinden.
Du får passera genom en grind eller över ett stängsel för att nå mark där allemansrätten gäller, så länge du inte kommer inte på någons privata tomt. Men glöm aldrig att stänga grinden.
Läs mer hos Naturvårdsverket om stängsel och skyltar »
8. Jag plockar bara de blommor som jag får plocka.
Du får plocka vilda bär, blommor och svamp, nedfallna grenar och torrt ris på marken. Vissa växter är dock så sällsynta att de är fridlysta och får inte plockas. Du får inte ta kvistar, grenar, näver, bark, löv, ollon, nötter eller kåda från växande träd. Naturligtvis får du inte heller ta buskar eller fälla träd.
Läs mer hos Naturvårdsverket om att plocka blommor, bär och svamp »
9. Jag håller koll på vad som gäller när jag är i ett skyddat område.
I skyddade områden som till exempel en nationalpark eller ett naturreservat finns särskilda bestämmelser, som kan innebära att allemansrätten är begränsad, men ibland också utökad. Ta reda på vad som gäller! Spana in bestämmelserna som ofta finns uppsatta på skyltar.
Läs mer hos Naturvårdsverket om skyddade områden »
10. Jag har koll på min hund.
Hunden får följa med i naturen, men under tiden 1 mars - 20 augusti måste du ha strikt kontroll över din hund, det bästa är att hålla den kopplad. Djurlivet är som känsligast under vår och sommar, och även den fredligaste lilla sällskapshund kan ställa till med stor skada genom sin blotta närvaro. Även under annan tid på året måste du ha din hund under sådan uppsikt att den inte kan skada eller störa djurlivet.
Läs mer hos Naturvårdsverket om hundar i naturen »
11. Jag visar alltid hänsyn mot djur och människor i naturen.
Visst är det roligt att rusa fram längs stigar med cykel eller att flyga fram i galopp i skogen. Men tänk på att du kanske skrämmer andra människor, och djur för den delen, som gör helt andra saker än du i naturen. Allemansrätten gäller för oss alla. Var extra försiktigt under försommaren, eftersom fåglarna häckar och djurlivet är känsligt.
Läs mer hos Naturvårdsverket om cykling och allemansrätten »
Läs mer hos Naturvårdsverket om ridning och allemansrätten »
12. Jag badar där jag får och jag lägger min båt där det är ok.
Du får bada nästan överallt, utom vid en tomt eller där det är särskilt tillträdesförbud för att skydda fåglar eller sälar. Om en brygga ligger utanför en tomt är det tillåtet att tillfälligt förtöja din båt eller bada där, så länge du inte stör eller hindrar ägaren. Med båt kan du ta dig fram på havet, i sjöar och vattendrag, men det kan finnas förbud och begränsningar. Och vattenskoter får du bara köra i vissa områden, länsstyrelsen vet vilka.
Läs mer hos Naturvårdsverket om allemansrätten på vatten och is »
13. Jag kör bara motorfordon där jag får.
Det ingår inte i allemansrätten att köra med motordrivna fordon i terrängen. Terrängkörning är med vissa undantag förbjudet. Det kan dock vara tillåtet att köra snöskoter i snötäckt terräng. Om du ska parkera ditt fordon kan du göra det omedelbart intill vägen, om du inte skadar marken, stör markägaren eller står i vägen.
Läs mer hos Naturvårdsverket om motortrafik i naturen »